Her er en klippe/lime historie om Pontiac fra start til slutt, les og nyt, men må bare innrømme at oversettelsen holder like stor standard som det Norske veinettet! Den Engelske fullversjonen finner du på www.wikipedia.org/wiki/pontiac

1899-1926

Pontiac Spring and Wagon Works ble innlemmet i juli 1899 av Albert G. Nord og Harry G. Hamilton. I 1905 hadde de tatt over produksjonen av Rapid Truck (fra Rapid Motor Vehicle Co) som hadde blitt innført to år tidligere. I 1907 bestemte de seg for å produsere en bil.

Den første Pontiac bilen ble introdusert på høsten av Pontiac Spring & Wagon Works. Det var en highwheeler veide 1,000 pounds og drevet av en to-sylindret vannkjølt 12 hk motor. Prototypen ble vist i oktober 1907 på en utstilling sponset av Carriage Dealers 'Association i New York City's Grand Central Palace. I desember samme år flere av de nye Pontiacs var utstilt på Chicago Automobile Show. Godt mottatt av pressen, kjennetegnet for bilen som endelig kunne kjøre med drift av dobbel kjetting og friksjon overføring. Akselavstand var 70 inches, forhjulene 38, med 4Os i baksetet, og solide dekk til alle kanter. De første leveransene ble trolig gjort tidlig i 1908.

Den 28 august 1907, innlemmet Edward M. Murphy Oakland Motor Co Murphy sies å ha valgt Oakland navnet på hans bil venture fordi selskapet var lokalisert i Oakland County, Michigan. Crosstown rival Pontiac Spring & Wagon Works allerede gjorde en high-wheel motor vogn under Pontiac navnet. Begge selskapene besluttet å fusjonere sammen i november 1908 under navnet på Oakland Motor Car Company. Hovedkontoret og produksjon var i Pontiac, Michigan.

I januar 1909 kjøpte General Motors president William C. Durant en 50% eierandel i Oakland Motor Car Company. Senere samme år GM kjøpte ut de andre 50% etter det uventede dødsfallet til Edward M. Murphy i en alder av 45.

1926-1942

Pontiac merket ble introdusert av General Motors i 1926 som "ledsager" marque til GMs Oakland divisjon. Innen en måned etter introduksjonen sin, var Pontiac outselling Oakland. Som et resultat av Pontiac stigende salg, kontra Oakland's fallende salg, ble Pontiac den eneste følgesvenn merket for å overleve sine foreldre, med Oakland opphørte produksjonen i 1932.

Pontiac begynte med å selge biler med 40 hk (30 kW) 186,7 CI (3,1 liter) (3.25x3.75 i, 82.5x95mm) L-head straight 6-sylindrede motorer i Pontiac Chief 1927; sitt slag var den korteste av alle amerikansk bil i bransjen på den tiden. Chief solgt 39.000 enheter innen seks måneder etter sin opptreden på 1926 New York Auto Salon, treffer 76742 på tolv måneder. Det neste året ble det bestselgende seks i USA, ranking syvendeplass i det totale salget. [1] I 1933 hadde flyttet opp til å produsere de minst kostbare biler tilgjengelig med rette åttesylendrede (inline åtte) motorer. Dette ble gjort ved hjelp av mange komponenter fra 6-sylindret Chevrolet, som body. På slutten av 1930-tallet, brukte Pontiac den såkalte torpedo body by Buick for en av sine modeller, like før den brukes av Chevrolet. Takløsningen brakte noe oppmerksomhet til merket.

For en lengre periode i førkrigsperioden  gjennom de tidlige 1950-

Pontiac var en stille, solid bil, men ikke særlig kraftige. Den kom med et Flathead (sideventilert) rett åtte. Straight 8s var litt billigere å produsere enn de stadig mer populære V8s, men de var også tyngre og lengre. I tillegg til lange veivaksel led av overdreven flex, begrenser rett 8s til et forholdsvis lavt kompresjonsforhold med ett beskjedent redline(max omdr). Men i denne annonsen, billig (men veldig stille) flatheads var ikke en forpliktelse.

1946-1954

Fra 1946-1948 var alle Pontiac modeller hovedsakelig 1942-modeller med mindre endringer. Hydra-Matic automatgirkasse ble introdusert i 1948 og hjalp Pontiac salg vokse selv om bilene sine, torpedoer og Streamliners, skulle raskt bli utdatert.

Den første all-new Pontiac modellene dukket opp i 1949. Newly redesigned, sported de som styling signaler som chassis linjer og bak skjermer som ble integrert i den bakre utgangen stylingen av bilen.

Sammen med ny styling kom en ny modell. Fortsetter Native American tema Pontiac ble Chieftain linjen introdusert for å erstatte Torpedo. Disse var bygget på GM B-body og inneholdt mer sporty design enn de mer konservative Streamliner. I 1950 ble Catalina trim-nivå innført som en sub-serie.

I 1952 Pontiac Streamliner avviklet og erstattet det med flere modeller i Chieftain linjen bygget på GM A-body-plattformen. Denne enkle modellen linjen fortsatte til 1954 da Star Chief ble lagt. The Star Chief ble opprettet ved å legge en 11-tommer (280 mm) forlengelse til A-body-plattformen lage en 124-tommer (3100 mm) akselavstand.

1953 modellene var de første til å ha ett stykke frontruter i stedet for den vanlige todelt enheter. Mens 1953 og 1954 modellene var tungt nyinnspilte versjoner av 1949-52 Chieftain modellene ble de konstruert for å imøtekomme V-8 motor som skulle vises i den nye 1955-modeller.

1955-1960

Helt nye organer og chassis ble introdusert for 1955. En ny 173-hestekrefter (129 kW) toppventil V-8 motor ble introdusert. (se Engines avsnitt nedenfor). Salget økte. Med introduksjonen av denne V-8 ble de sekssylindrede motorene stanses, en seks-sylindret motor ikke ville tilbake til full størrelse Pontiac linje før GM bedriftens nedbemanning i 1977. En overliggende kamaksler sekssylindrede motoren ble brukt i Tempest modellen linjen som starter i 1966, samt på Firebird. Det var den første masseproduserte motoren i Amerika benytte en overliggende kamaksel konfigurasjon [2].

I 1956 da Semon «Bunkie" Knudsen ble daglig leder i Pontiac, ved hjelp av sin nye heads engineering, EM Estes og John De Lorean, han begynte straks å bearbeide merkets image. En av de første stegene involvert fjerningen av den berømte varemerket "sølv streker" fra panseret og dekk lokket på 1957 modellene bare uker før '57s ble innført. Et annet skritt var å introdusere den første Bonneville-a limited-edition Star Chief cabriolet som utstillingsmonter Pontiac første fuel-injisert motor. Noen 630 Bonnevilles ble bygget for 1957, hver med en utsalgspris på nesten $ 5800. Mens nye bilkjøpere kunne kjøpe en Cadillac for den prisen, hevet Bonneville ny interesse i hva Pontiac nå kalt "America's nr. 1 Road Car."

Bonneville, en sub-serie av Star Chief introdusert med 1957-modellene, så ble en egen linje. Disse ble bygget på 122-tommer (3100 mm) akselavstand på A-body-plattformen. En 1958 Tri-Power Pontiac Bonneville var tempoet bilen for at årets Indianapolis 500. Dessuten ble 1958 det siste året Pontiac Motor Division ville bære "Indian" motivet gjennom kjøretøyet.

Med modellåret 1959, kom Pontiac ut med sin "V"-emblem, med stjerne design i midten. Den "V" design løp hele veien opp panseret fra mellom splitten grillen, og på Starchief Models, fikk 8 krom stjerner fra emblemet design boltet til begge sider av kjøretøyet som krom trim. Knudsen sørget for at bilen fikk en helt omarbeidet chassis, body og interiørdesign. Quad frontlykter og en lengre strekt utgave var noen av de utseendemessige forandringer.

The Chieftain linjen ble omdøpt Catalina; Star Chief ble nedgradert å erstatte nedlagte Super Chief serien, og Bonneville var nå toppen av linjen, kommer utstyrt med en elektronisk innsprøytning system. The Star Chief's firedørs "Vista" hardtop ble også delt av Bonneville. Dette sammenfalt med store body utseendemessige forandringer i alle modeller som introduserte økt glass området twin V-formede finnene og lavere hette profiler. På grunn av disse endringene, Motor Trend magazine plukket hele Pontiac linjen i 1959 Car of the Year. The '59s har en fem tommer (127 mm) bredere sporvidde, fordi Knudsen merke de nye, bredere organer så vanskelig på bar-over 1958 bilder. Den nye "Wide-Track" Pontiacs ikke bare hadde bedret styling, men også håndtert bedre en bonus som knyttes opp Pontiac's gjenopplivet i markedet.

1960 modellene så en komplett reskinning som fjernet tailfins og karakteristiske dele grillen (som Ford kopierte den endelige Edsel modeller for 1960). Ventura ble innført en mer luksuriøs coupé coupé og Vista 4-dørs coupé som nå bygges på kortere 122-tommer (3100 mm) akselavstand plattform, med den fallende mellom Catalina og Star Chief modeller. The Ventura kjennetegnet luksusen funksjonene i Bonneville i kortere, lettere Catalina kroppen.

1961-1970

1961 modellene var tilsvarende omarbeidet. Delingen av grill tilbake, samt helt nye organer og en ny utforming av en omkrets-frame chassis for alle sine full-size modeller (noe som ville bli vedtatt for alle GMs middels størrelse biler i 1964, og alle dens fulle størrelse biler i 1965). Disse nye chassis er tillatt for redusert vekt og mindre body størrelser.

Men en fullstendig avgang i 1961 var den nye Tempest, en av de tre BOP (Buick-Olds-Pontiac) "komprimerer" innført det året, den andre er Buick Special og Skylark og Oldsmobile F-85 og Cutlass. Mot slutten av 1961-modellen året ble en mer avansert versjon av Stormen, kalt "LeMans," introdusert. En mispronunciation av de berømte 24-timersløpet i Le Mans auto løp i Frankrike ble understreket.

Alle tre var unibody biler, kalt "Y-body" plattform, kombinere rammen og kroppen til en enkelt konstruksjon, noe som gjør dem relativt lettere og mindre. Alle tre satt i produksjon av ny teknologi som GM hadde jobbet i flere år tidligere, men Tempest var den klart mest radikale. En sju-fots fleksibelt stål aksel, roterende på hastigheten på motoren, levert strøm fra frontmontert motor til en bakmontert transaxle gjennom en "torque tube". Fordi det ble buet når installert, den såkalte "propellakselen" ble kalt "ropeshaft." Designen far var ingen ringere enn DeLorean, og fordelen var todelt: for det første, bilen oppnådde nær en 50/50 vektbalanse som drastisk forbedret håndtering, det andre aktivert det fire hjul uavhengig fjæring. Dette var en funksjon som ingen annen amerikansk bil kunne matche lagre Corvair, samt eliminere gulvet "hump" som vanligvis følger med foran motoren bak biler.

Selv om Tempest's transaxle var lik den i Corvair, introdusert året før, delte det praktisk talt ingen felles deler. GM hadde planlagt å lansere en Pontiac versjon av Corvair, men "Bunkie" Knudsen-niese som hadde blitt alvorlig skadet i en Corvair crash-suksess argumenterte imot ideen. I stedet ble DeLorean's "ropeshaft" design greenlighted.

Contemporary rykter av ropeshaft død på grunn av pålitelighet problemer er ubegrunnet, og den ropeshaft sin holdbarhet og ytelse hadde vært påvist i prøver i full størrelse Pontiacs og Cadillacs i 1959, og bare tilpasset en mindre bil i 1960. Stormen vant Motor Trend "Car of the Year"-prisen i 1961-for Pontiac, andre gang på tre år. DeLorean visjon er blitt ytterligere rettferdiggjort ved vedtakelsen av tilsvarende plagg i massevis av moderne high-performance biler, inkludert Porsche 928, the Corvette C5, og Aston Martin DB9.

Med mindre kundene sjekket et alternativ, The Tempest's motoren var 194,5 ci inline-fire-sylindret motor, avledet fra høyre bredd av ærverdige Pontiac 389 V8, slik at det skal kjøre ned den samme produksjonslinjen som 389, og spare kostnader både for bilens kunder og Pontiac. Pontiac ingeniører løp tidlige tester av denne motoren ved bokstavelig talt å kutte av den venstre bredden av stempler og legge counterweights til veivakselen, og ble overrasket over å finne det lett opprettholdt den tyngste Pontiacs på over 90 miles per time (140 km / t). I produksjon, fikk motoren en veivaksel designet for bare fire sylindere, men dette skjedde ikke fullstendig løse sin balanse problemer. Motoren fikk kallenavnet "Hay Rundballepakker» på grunn av den tendens til å sparke voldsomt, som gården maskin, da tidspunktet var borte.

Den nevnte Buick 215 V8, ble organisert etter mindre enn to prosent av sine kunder i de to årene det var tilgjengelig, 1961 og 1962. Today, the 215 biler er blant de mest etterspurte av alle stormer. I 1963 erstattet Pontiac the 215 med en "ny" 326, strykejern blokk mill som hadde de samme ytre dimensjoner og delte deler med 389, men en endret, redusert bar. Bilens kropp og understell var også endres for å bli lavere, lengre og bredere. Responsen var at mer enn halvparten av de 1963 stormer og LeMans (separate linjer for det ett år) ble bestilt med V8, en trend som ikke gikk ubemerket av ledelsen. Det neste året ble resultatet V8 alternativet badged som den nå berømte GTO. Stormen popularitet hjalp flytte Pontiac til tredje plass blant amerikanske bilmerker i 1962, ville en posisjon Pontiac hold om 1970. Bukken 215 V8 ville være i produksjon i mer enn tretti fem år, brukes av Storbritannias Rover Group etter at det hadde kjøpt rettighetene til den. GM forsøkte å kjøpe rettighetene tilbake, men Rover ønsket i stedet å selge motorer direkte.

I 1961 hadde Knudsen flyttet til Chevrolet og Estes hadde tatt over som daglig leder. Estes fortsatte Knudsens arbeid med å lage en forestilling Pontiac-bilen helt frem til 1964, da John DeLorean erstattet Estes som daglig leder, og han også fortsatte i samme retning. Pontiac tjente på den nye trenden mot sportslig bøtte-seter coupes i 1962 ved å innføre Grand Prix. Selv om GM offisielt endte fabrikk støtte for alle racing aktiviteter på tvers av alle sine merkevarer i januar 1963, fortsatte Pontiac å imøtekomme til ytelse bil entusiaster ved å lage større motorer med mer kraft tilgjengelig i alle modell linjer. For 1963 mottok Grand Prix samme utseendemessige forandringer som andre i full størrelse Pontiacs eksempel vertikale frontlykter og skarpere kroppens linjer, men også fått sin egen kvadrat-off taklinjen med konkav bakrute, med mindre krom.

For 1964 ble Tempest og LeMans 'transaxle design ble droppet, og bilene redesignet under GMs nye En kropp plattform; ramme biler med en vanlig front-motor, rear-wheel-drive layout. Den viktigste av disse er GTO, kort for «Gran Turismo Omologato," italiensk for "Grand Touring, godkjente" brukes av Ferrari som et merke for å annonsere en bil offisielle kvalifisering for racing. Til tross for en GM uskrevne edikt mot motorer større enn 327 ci (størrelsen på Corvette's) i mellomfag biler, DeLorean (med støtte fra Jim Wangers fra Pontiac's reklamebyrå), kom opp med ideen om å tilby GTO som forhandler alternativ pakke som inkluderte en 389 ci motor vurdert på 325 eller 348 hestekrefter (260 kW).

Hele Pontiac besetningen ble æret som Motor Trend's Car of the Year i 1965, til tredje tid for Pontiac motta slike utmerkelser. I februar 1965 utgaven av Motor Trend var nesten utelukkende viet Pontiac's Car of the Year award og inkluderte Temaartikler på divisjonens markedsføring, styling, konstruksjon og ytelse innsats sammen med veien tester av flere modeller.

På grunn av populariteten til GTO valget ble det delt fra å være et alternativ på Tempest LeMans-serien til å bli den separate GTO serien. På den teknologien foran, så 1966 introduksjonen av en helt ny overliggende kamaksel 6-sylindret motor i uværet, og i en industri først, plast gitre ble brukt på flere modeller.

1967-modellen året ble det introdusert for Pontiac Firebird pony car, en variant av Chevrolet Camaro som var merket svar på hot-selger Ford Mustang. Intermediate mellomstore biler (Tempest, LeMans, GTO) var mildt facelifted men GTO mistet sin Tri-Power motor alternativet om den fikk et større 400 kubikk tommer V8 som erstattet den tidligere 389. Full størrelse biler fikk en større ansiktsløftning med rundere Wasp-bortkastet bodylines, en navneendring på midten av linjen serie fra Star Chief Executive til og ett år bare Grand Prix cabriolet. 1968 introduserte Endura "gummi" fremre støtfanger på GTO, forløperen til moderne biler 'integrerte støtfangere, og den første av en serie "Ram Air" motorer, som inneholdt induksjon av kald luft til forgasseren (e) for mer makt , og tok vekk noe av brodden fra slette den berømte Tri-Power flere carburation alternativ fra motoren linje opp. Denne linjen kulminerte i Ram Air IV og V rund port sylindret ledet motorer. Sauen Air V fått mye auto trykker publisitet, men bare en relativ få var gjort tilgjengelig for salg. Full størrelse biler og mellomprodukter tilbake fra vertikale til horisontale frontlykter, mens den sportslige / ytelse 2 +2 ble droppet fra serien.

For 1969, flyttet Pontiac Grand Prix i full størrelse besetning i en G-kroppen modell av sin egen basert på A-kroppen middels chassis, men med særegen stil og lange panseret / korte dekk proporsjoner til å lage enda et nisjeprodukt -- de mellomliggende-sized personlig-luksus bil som tilbød luksus og styling av høyere priset personlige biler som Buick Riviera og Ford Thunderbird men for en mye lavere prislapp. Den nye GP var slik en salgssuksess i 1969 som forhandlere flyttet 112000 enheter - mer enn fire ganger så mange Grand Prixs solgt i 1968. Full størrelse Pontiacs var også vesentlig restyled men beholdt de samme grunnleggende struktur understell og chassis som debuterte med 1965-modellen - faktisk rooflines for de fire-dørs sedan pillarformede og Safari vognene var den samme som '65 modeller, mens de to -dørs semi-fastback design vike for et firkantet-off notchback stil og fire-dørs hardtop sedan var også mer firkantet enn 1967-68 modeller. The GTOs og Firebirds mottok Ram Air alternativene, det GTO så tillegg av "Judge" ytelse / utseende pakke, og Firebird også fikk "Trans Am" pakke. Selv opprinnelig tenkt som en 303 kubikk-tommers modell å konkurrere direkte i Trans Am racing serie, i en kostnadsbesparelse flytte Pontiac Trans Am debuterte med standard 400 kubikk tommer motorer. Dette året var også vitne De Lorean forlater stillingen som daglig leder til å akseptere en tilsvarende stilling ved GMs Chevrolet divisjon. Hans erstatter var F. James McDonald.

I 1969 Firebirds fikk en kraftig ansiktsløftning, men ellers fortsatt mye av det samme som den originale 1967 modellen. Det var siste år for den overliggende kamaksler sekssylindrede motoren i Firebirds og mellomprodukter og Firebird cabriolet (inntil 1991). Produksjonen av 1969 Firebirds ble utvidet til de tre første månedene av 1970-modellen året (alle andre 1970 Pontiacs debuterte den 18 september 1969) på grunn av en beslutning om å utsette innføringen av en helt ny 1970 Firebird (og Chevrolet Camaro) til etter den første av året - 26 februar 1970 for å være nøyaktig.

1970-1982

Økende forsikring og drivstoff kostnader for eiere sammen med truende Federal utslipp og sikkerhetsforskrifter til slutt ville sette en stopper for ubegrenset, kraftige motorer på 1960-tallet. Sikkerhet, luksus og økonomien vil bli den nye ur-ord av dette tiåret. Motorytelse begynte tilbakegang i 1971 da GM utstedt et corporate edikt mandat at alle motorer kunne bruke lavere oktan blyfri bensin, noe som førte til dramatiske dråper i kompresjon forholdstall, sammen med ytelse og drivstofføkonomi. Dette, kombinert med forsøk på å bygge biler som plysj som GMs mer luksuriøse Buicks og Oldsmobiles, bidratt til begynnelsen av en langsom nedgang på Pontiac i 1971 [3].

I midten av 1971 Pontiac introduserte den kompakte, budsjett-priset Ventura II (basert på den tredje generasjonen Chevrolet Nova). Det samme året, Pontiac fullstendig restaurerte det i full størrelse biler, flyttet Bonneville, og erstattet den med en høyere luksus modell kalt Grand Ville, mens Safari vogner har fått en ny flip bakluke som senkes ned i kroppen mens bakvinduet løftet inn i tak.

1972 modellene så den første bølgen av utslippsreduksjon og sikkerhetsutstyr og oppdateringer. GTO var nå sub-serie av LeMans-serien. Stormen, ble droppet, etter å ha blitt omdøpt til "T-37" og "GT-37" for 1971. Basen 1972 mellomstore Pontiac var nå bare kalt LeMans.

MacDonald forlot stillingen som daglig leder til å bli erstattet av Martin J. Caserio sent i 1972. Caserio var den første manageren i over et tiår å være mer fokusert på markedsføring og salg enn på ytelse.

For 1973 Pontiac restyled sin personlige-luksus Grand Prix, mellomstore LeMans og kompakt Ventura modeller og introduserte helt nye Grand Am som en del av LeMans linje. Alle andre modeller, inkludert den store biler og Firebirds fikk kun mindre oppdateringer. Igjen, strøm falt tvers av alle motorer som mer utslipp krav trådte i kraft. 1973 Firebird Trans Am fabrikk brukt hette Decal, en John Schinella restylized tolkning av indiansk brann fugl, tok opp det meste av tilgjengelig plass på panseret. Også i 1973, den nye Super Duty 455-motoren ( "Super Duty" harkening tilbake til Pontiac's Racing Engines) ble innført. Selv om det opprinnelig var ment å være tilgjengelig i GTOs og Firebirds, bare noen få SD 455 motorer gjorde det i Firebird Trans Ams det året. En utstyrt slik ble testet av "Car and Driver" magasinet, som proklamerte den siste av de raske biler. Men pendelen hadde svingt, og SD-455 bare hang på ytterligere ett år i Trans Am.

Alle Federal utslipp og sikkerhetsforskrifter ble pålagt å være i full effekt for 1974 forårsaker bortfallet av to av de tre gjentakelser av den store 455 kubikk tommer motorer etter dette året. Den siste versjonen av 455 ville henge på i to år før de ble avviklet.

For 1975, introduserte Pontiac den nye sub-kompakte Astre, en versjon av Chevrolet Vega. Dette var helt inntreden i drivstofføkonomi segmentet av markedet. Astre hadde blitt solgt utelukkende i Canada fra 1973. Det ble tilbudt gjennom 1977 modell året. 1975 vil også se slutten på Pontiac cabrioleter for det neste tiåret.

1976 modellene var de siste av tradisjonell amerikansk store biler drevet av det meste big block V8-motorer. Etter dette året vil alle GM-modeller gå gjennom "downsizing" og krympe i lengde, bredde, vekt og tilgjengelige motorstørrelse. 1976 Sunbird, basert på Chevrolet Vega og Monza tilsvarer sluttet linjen. Den ble først tilbudt som en Notchback med Kombi karosseri lagt i 1977. Vega Wagon karosseri ble lagt i 1978, Sunbird Safari Wagon, erstatte Astre Safari Wagon. The Sunbird ble tilbudt i baksiden-wheel-drive konfigurasjon gjennom 1980-modellen året. (Sunbird Safari vogn gjennom 1979.)

For 1977, erstattet Pontiac Ventura med Phoenix, en versjon av Chevrolet fjerde generasjon Nova. Pontiac også innført sine 151 kubikk tomme "Iron Duke" 4-sylindret toppventilmotor. Den ble først brukt i 1977 Astre, erstatter Astre's aluminium-blokk 140 cubic inch Vega motor. The 'Iron Duke "motoren skulle senere gå inn i mange GM og ikke-GM biler til tidlig 1990-tall. The 151 kubikk tommer L4 og 301 kubikk tommer V-8 var de siste to motorer konstruert utelukkende av Pontiac. Påfølgende motor design ville bli utført av et sentralt kontor med alle motiver som deles av hvert merke.

Resten av 1970-tallet og tidlig på 1980-tallet fortsatt økning av luksus, sikkerhet og økonomi som den viktigste salgsargumenter i Pontiac produkter. Wire-spoked hjul dekker tilbake for første gang siden 1930-tallet. Mer stasjonsvogner enn noen gang ble tilbudt. Polstret vinyl takene alternativer på nesten hver modell. Bakhjulsdrift begynte sin langsomme død med introduksjonen av den første forhjulsdrevne Pontiac, 1980 Phoenix (en versjon av Chevrolet Citation). Ildfuglen fortsatte å fly høyt på suksessen av "Smokey and the Bandit" film, fortsatt tilby Formula og Trans Am pakker, pluss en Pontiac første en turboladet V-8, for 1980 og 1981 modell år. Overall, Pontiac resultater var en skygge av sitt tidligere jeg, men å gi kreditt der på grunn, PMD gjorde mer med mindre enn de fleste andre merker var i stand til i denne perioden.

1982-1988

Introdusert i 1982, kileformet Firebird var den første store redesign av den ærverdige pony car siden 1970. Delvis på grunn av den svært populære NBC-serien Knight Rider, var det en umiddelbar suksess og ga Pontiac et grunnlag å bygge suksessivt mer ytelse orienterte modeller over det neste tiåret. The Trans Am også angi en ledende produksjon aerodynamisk preg av ,32 cd.

Det neste trinnet i Pontiac's oppblomstringen kom i form av sin første konvertible i ni år. GM tilpasset J-kroppen biler. Den helt nye for 1982 J2000 (senere omdøpt Sunbird) hadde en cabriolet som en del av linjen sin.

Neste kom 1984 Fiero. Dette var et stort avvik fra noe Pontiac hadde produsert tidligere. En to-seters, midtmotorisert coupe ble Fiero rettet rett mot det samme markedet som Semon Knudsen hadde vært satsing for på slutten av 1950-tallet: den unge, velstående kjøper som ville sportslig ytelse til en rimelig pris. Den Fiero ble også en umiddelbar suksess og var delvis ansvarlig for Pontiac se sin første økt salg på fire år.

Pontiac begynte også å fokusere på teknologi. I 1984 ble en Special Touring Edition (STE) lagt til 6000-linjen som en konkurrent til europeisk road biler som Mercedes 190. The STE sported digitale instrumenter og annen elektronikk i tillegg til en kraftigere V-6 og returnert suspensjon. Senere gjentakelser ville se noen av de første innledninger på Pontiacs av anti-bremser, ratt montert radio-kontroller og andre avanserte funksjoner.

Med unntak av Firebird og Fiero, starten i 1988 alle Pontiacs byttet til forhjulstrekk plattformer. For første gang siden 1970, ble Pontiac tallet tre innenlandske bilprodusenten i USA. Pontiac kjøretur for å hente inn mer ungdommelige kjøpere jobbet som median alder av Pontiac eiere falt fra 46 i 1981 til 38 i 1988.

1989-1997

Med fokus tilbake på ytelse, Pontiac ble igjen gjør det den gjorde best. Selv om oppdatering og revamping fortsatte gjennom hele 1990-tallet, den enorme endringen sett i løpet av 1980-tallet gjorde det ikke. Perioden mellom 1989 og 1997 kan best beskrives som en av kontinuerlig foredling. Blokkeringsfrie bremser, GM's Quad-4 motor, kollisjonsputer og komposittmaterialer alle ble standard på Pontiacs i denne perioden.

Alle nye modeller ble produsert, men på flere lange intervaller. 1990 årsmodell så lanseringen av Pontiac første minibuss og lett lastebil, Trans Sport. The Sunbird ble erstattet med den (fremdeles J-kropp) Sunfire i 1995.

De fleste betydelig, bøyde en helt ny Firebird i 1993. Den var utstyrt med enten en 3.4L V-6 med 160 hk (120 kW), eller i TransAm forkledning en brølende 275 hk (205 kW) L-T1, som var en 5.7L (350c.i.) V-8, og kan bli støttet av en T-56 sekstrinns manuell (som var den samme overføring som finnes i moderne korvetter og Vipers. Denne nye Firebird lett oppnådd sine viktigste rival, Ford Mustang, men gjorde det ikke så bra i markedet på grunn til Mustang overlegne image og raffinement, særlig i innlandet.

1997-2004

Starten i 1996, begynte Pontiac gruvedrift sin historiske fortid. Dette var siste år for 6. generasjon Grand Prix. 1997 førte veien for en helt ny Grand Prix, som debuterte med Wide Track chassiset gjør en avkastning spissen av "Bredere er Better" reklamekampanje. I tillegg ble GTP utstyrsnivået lagt til Grand Prix. Det var utstyrt med en kompressormatet 3.8L V-6 slukker 240 hk (180 kW) og 280 ft lbf (380 Nm) med dreiemoment. Det var kun tilgjengelig med automatgir med forhjulsdrift så dens sportslige anke var begrenset, men det gjorde en overbevisende sak mot Accord / Camry.

1999 årsmodell så utskifting av Trans Sport med større Montana minivan. Året 2000 markerte den første redesign av Bonneville, siden 1992. Basert på G-Body, det samme som Oldsmobile Aurora og Buick LeSabre, bilen var mer omfattende følelse rundt.

I 1998 Firebird ble oppdatert. Den inneholdt mer elegant styling og bedre fasiliteter. Den TransAm fikk LS-1 motor som produserte 305 hk (227 kW). Den WS6 alternativet så dette antallet øke til 320 hk (240 kW) og tillegg av Ram Air og stivere fjærer. Men til tross handily meravkastning det nydesignede 1999 Mustang var Firebird ikke på langt nær så stor salgssuksess. I 2002 både Firebird / Trans Am og Camaro ble avviklet som følge av synkende salg og sport mettet marked. Noen spekulerer i at det skyldtes at GM var mer fokusert på det mer lønnsomt body-on-frame design lastebiler og SUVer. Den nye Coupe versjonen av Grand Prix ble også avviklet.

I 2003 ble det annonsert at Grand Prix ville være i sitt siste år av sin generasjon, med en forbedret 7. generasjon på vei for 2004.

I 2004 re-introduksjon av Pontiac GTO (basert på Holden Monaro fra Australia) fant sted, effektivt erstatte flekk igjen av de TransAm. The GTO ble også opprinnelig drevet av LS-1 V8. Den hadde en uavhengig bakhjulsoppheng og en mye forbedret interiør. Det var også tyngre og så kjedelig av standarder for sitt markedssegment. Dette, og det faktum at det var konkurrerer mot en helt ny Mustang, kombinert å lage den en omsetning flopp, trass i tillegg til 400 hk (300 kW) LS-2. The GXP utstyrsnivået ble også introdusert, erstatte SSEi navnet på Bonneville. Bonneville GXP var utstyrt med en 4,6 Northstar V8, lånt fra Cadillac, og erstattet Supercharged 3800 Series II. Den redesignede Grand Prix gjorde sitt utseende, og inneholdt en GT og GTP trim nivå. Den GTP nye 3.8L kompressormatet V-6 nå gjort 260 hestekrefter (190 kW), opp 20 fra forrige generasjon. TAPshift ble også introdusert, samt en konkurranse Group pakke (Comp G).

2004-2010 (slutten på Pontiac)

2. desember 2008, General Motors annonserte at det var vurderer å eliminere flere merkevarer, blant annet Pontiac, for å tilfredsstille Congress i håp om å motta 25 milliarder dollar lånet. [4] Den 17. februar 2009, GM opprinnelig foreslo å eliminere Saturn sin avdeling, salget av Saab, og enten ved salg eller eliminering av Hummer, avhengig av om kjøperen kan bli funnet raskt. I den opprinnelige planen GM også avklart at Pontiac ville ha begynt å fokusere på "nisje" modeller rettet mot "ungdommelige og sporty"-segmentet, men ikke gi nærmere detaljer. Pontiac var å klippe sin rekke modeller til fire, [5] selv om det var snakk om å beholde kun en modell. [6] I april 2009 flere bil-nettsteder og forretningspublikasjoner var rapporterer at GM gjorde en studie som tyder på det kan eliminere den helt helt, sammen med søster lastebil merket GMC. [7] [8] [9] den 23. april en rapport som ble publisert [10] sier at selskapet skulle slippe Pontiac merkevaren og samtidig bevare GMC lastebil linje, samt Chevrolet, Cadillac og Buick merkevarer. Beslutningen om å eliminere Pontiac ble laget hovedsakelig på grunn av den økende trusselen om konkurs innlevering hvis den 1 juni fristen ikke kunne være oppfylt. [11]

27. april 2009, GM offisielt kunngjort at Pontiac ville bli droppet, og at alle sine gjenværende modellene vil bli faset ut innen utgangen av 2010. [12] [13] Den 25. november 2009; den siste amerikanske Pontiac, en perle hvit G6 sedan rullet av samlebåndet i Orion Township rundt 12:45 lokal tid.

General Motors vil kutte ytterligere 7000 til 8000 fabrikk jobber i USA og skur 2600 forhandlere i 2010 under en revidert forretningsplan utviklet med Obama administrasjon. GM administrerende direktør Fritz Henderson sa Pontiac helt ville bli stengt i 2010, og kaller det en "svært personlig avgjørelse." I tillegg til å påskynde beslutninger om Saturn, Saab og Hummer, vil GM stå med fire merker - Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac. [14]

I begynnelsen av mai 2009, Jim Waldron, en Davison, Michigan Pontiac forhandler, kunngjorde at han var interessert i å kjøpe den Pontiac merke og logoer, og hadde funnet finansiering for å kjøpe dem samt noen snart-å-være shuttered GM planter i orden å bygge biler. [15] Men hadde GM allerede besluttet å trekke den helt som det har begynte å selge sin gjenværende inventar og sa at, i motsetning til Saturn, var merket ikke for salg. [16]

Den siste amerikanske Pontiac, en 2010 G6, ble bygget 25. november 2009 på Orion Monteringsanlegg. [17] Ingen offentlig farvel fant sted, men en gruppe av plante ansatte dokumentert hendelsen. I desember 2009, den siste Pontiac-merkede bilen å rulle ut en samlebåndet var i det kanadiske markedet Pontiac G3 Wave, produsert i Korea av GM Daewoo.

Pontiac merket ble dratt etter 2009 modell år i Mexico, og merket ble omdøpt til Matiz, mens selger bare ett kjøretøy, de Matiz G2 (Matiz logo ligner Pontiac logo).

Pontiac ble den andre helt General Motors har eliminert i seks år. Oldsmobile møtte samme skjebne i 2004 etter å ha blitt mer langsomt fases ut over fire år. Pontiac ble også den niende nordamerikanske bilmerke siden 1987 skal fases ut, etter Merkur, Passport, Asüna, Geo, Eagle, Plymouth, AMC og Oldsmobile. I januar 2010 ble, Saab kjøpt av den nederlandske bilprodusenten Spyker og ble omdøpt til «Saab Spyker Cars." [18] 2010 vil også se på slutten av Saturn og Hummer merkevarer.

Motorer
Utdypende artikkel: Pontiac V8-motor


Pontiac ingeniør Clayton Leach designet stemplet stål valvetrain rocker arm, en forenklet og utrolig pålitelig alternativ til et bærende utstyrt rocker. Denne utformingen ble deretter plukket opp av nesten alle OHV motor produsenten på en eller annen.

Pontiac begynte å arbeide på en V-8 konfigurasjon i 1946. Dette var opprinnelig ment å være en L-hode motor, og 8 eksperimentelle enheter ble bygget og grundig testet i slutten av 1940-tallet. Men testing sammenligninger til Oldsmobile OHV V-8 avslørte L-hodet ikke kunne konkurrere performance-wise. Så, i tillegg til å bygge en ny Pontiac Engineering bygning i 1949-1951, beslutningen om å omdirigere V-8 til et OHV design forsinket introduksjonen til 1955 modell året.

I midten av 1956 Pontiac introduserte en høyere drevet versjon av V-8. Blant annet ble denne versjonen av motoren utstyrt med høy ytelse racing kamaksel og to 4-fat forgassere. Dette var den første i en rekke NASCAR-ready Super-Tempest og Super-Duty V-8 motorer og introduserte lang rekke multi-forgasser utstyrt motorer som så Pontiac bli en betydelig aktør i muskelen bilen og pony car æra av 1960.

Pontiac andre generasjon V-8 motorer delte mange likheter, slik at mange deler å utveksle fra advent sin i 1959 til sin død i 1979. Størrelser varierte fra 265 kubikk tommer på 455 kubikk tommer. Denne likheten (unntatt 301 og 265) gjør gjenoppbygge disse motorene relativt enklere. Denne funksjonen også gjort det mulig for Pontiac å oppfinne den moderne muskel bil, ved relativt enkle prosessen med å plassere den nest største sylindervolum motor, 389 cid, i sin mid-size bil, Le Mans, lage Pontiac GTO.

Fra sin begynnelse i 1950-årene til tidlig 1970-tallet ble Pontiac motorer kjent for deres prestasjoner. Den største motoren er en massiv 455 kubikk tommer V-8 som var tilgjengelig i de fleste av sine mid-size, full størrelse og idrett bilmodeller. På høyden av hestekrefter tiden nådde Pontiac motorer en kraftfull karakter 390 hestekrefter (SAE brutto), men andre motorer oppnådd betydelig høyere utganger i virkeligheten. Federal utslipp lover slutt brakte hestekrefter epoken til et nært og resulterte i en jevn nedgang for Pontiac motorer. Én holder igjen til denne industrien hele lysbildet var Super Duty 455 motoren 1973-1974. Kun tilgjengelig i Firebird Formula og Trans Am modeller, dette ble vurdert på 310 hk (230 kW) net og var en meget sterk utøver som inkluderte noen rase-spesifikke funksjoner, for eksempel bestemmelser for tørr-sump oljebehandlinger.

Den eneste ikke-tradisjonelle Pontiac V-8 motorer var 301 kubikk tommer og de mindre 265 kubikk tommer V-8s. Produsert fra 1977 til 1981, hadde disse motorene æren av å være den siste V-8s produsert av Pontiac; GM fusjonerte sine ulike merkevarens motorer i en kollektivt-delte gruppen i 1980, kalt General Motors Powertrain. Interessant, for 301 hadde en 4-tommers (100 mm) boring og 3-tommers (76 mm) slag, identisk med vaunted Chevrolet small-block motor og Ford Boss 302 motor.

Pontiac motorene var ikke tilgjengelig i Canada, derimot, men ble erstattet med Chevrolet-motorer av samme størrelse og makt, noe som resulterer i en slik interessant og uvanlig (minst til amerikansk bil fans) modeller som Beaumont SD-396 med en Chevrolet big-block 396 cubic inch V-8.

Alle Pontiac motorer ble laget rundt en low-RPM/high-torque modell, i motsetning til den utbredte Chevrolet small-block motor kjent for sine mindre egenvekt og høy RPM / høy effekt design. Pontiac motorer var unike for sin integrerte vannpumpe og timing chain dekke, og separate dalen panorere og inntak.
[edit] Carburetors

PMD opprinnelig brukt Carter 1-fat forgassere i mange år, men den tiden av andre generasjon V-8 motorer hadde slått stort sett til 2-fat tilbud. Dette var også grunnlaget for Tri-Power oppsett på motorer.

Tri-Power oppsett inkludert ett senter forgasser med ledig kontroll og to end forgassere som ikke bidrar til gassen ble åpnet mer enn halvveis. Dette ble gjennomført to måter, mekanisk for manuell girkasse modeller, og via et vakuum-bryteren på Automatics. Dette gikk gjennom forskjellige permutasjoner før han ble utestengt av GM som en fabrikk installert valget i 1967, og totalt i 1968.

PMD hadde også en firkantet bore 4-fat på den tiden, men dette ble vurdert på et lavere effektforbruk enn Tri-Power. Denne forgasseren ble senere erstattet av Quadrajet, bore en spredning. "Spread-bar" refererer til forskjellen i størrelse mellom primærvalg og secondaries.

Ved slutten av muskelbil epoken hadde QuadraJet oppsettet bli den nesten allestedsnærværende valg på PMD motorer, på grunn av sin gode økonomi og makt egenskaper. Mens QuadraJets har vært noen ganger hånet som dårlige resultater, med god forståelse og tuning den kan konkurrere på de fleste nivåer med andre design kort av full race inspirert set-ups som Holley Double-Slangebiler, som innlemmet gasspedalen pumper på primær-og sekundære forgasser kretser.

Dette Q-jet design viste seg god nok til å vare 1990 (Oldsmobile V8-programmer), med ekstra datamaskin kontroller for å møte føderale og CARB standarder.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Pontiac